INVERTER ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ


Τι είναι το Inverter στον επαγγελματικό εξοπλισμό;


Το inverter είναι ένας μετατροπέας συχνότητας που ελέγχει την ταχύτητα και την ισχύ λειτουργίας ενός ηλεκτρικού κινητήρα. Σε αντίθεση με τα απλά μοτέρ που λειτουργούν σε σταθερές στροφές (συνήθως on/off), το inverter επιτρέπει μεταβλητή ταχύτητα, ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής.


Πού χρησιμοποιούνται τα inverter σε επαγγελματικές κουζίνες:


Τα inverter χρησιμοποιούνται σε διάφορα μηχανήματα επαγγελματικής κουζίνας όπως ψυκτικά μηχανήματα, ζυμωτήρια, επαγγελματικά πλυντήρια κα. Παρέχουν βελτιστοποίηση της λειτουργίας, οικονομία ενέργειας και αύξηση διάρκειας ζωής του εξοπλισμού:


INVERTER σε Απορροφητήρες – Συστήματα εξαερισμού

  • Ο inverter ελέγχει τη ροή αέρα ανάλογα με τις συνθήκες (π.χ. αυξάνεται όταν υπάρχει πολύς ατμός ή καπνός).
  • Οφέλη:

- Λιγότερος θόρυβος.

- Οικονομία ενέργειας.

- Καλύτερος έλεγχος της ποιότητας.


Πού ακριβώς χρησιμοποιείται το inverter στον εξαερισμό:

1) Σε μοτέρ απορροφητήρων / φούσκες κουζίνας

  • Ο inverter ελέγχει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα του ανεμιστήρα.
  • Έτσι, η απορρόφηση προσαρμόζεται δυναμικά ανάλογα με τον καπνό, τη θερμοκρασία, ή την ώρα αιχμής.

2) Σε συστήματα μηχανικού εξαερισμού / αεραγωγών

  • Ελέγχει τους ανεμιστήρες παροχής ή εξαγωγής αέρα.
  • Ρυθμίζει την ταχύτητα σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με αισθητήρες (καπνού, θερμοκρασίας, CO₂ κ.ά.).

3) Σε συστήματα με ανακτητές θερμότητας (Heat Recovery Units)

  • Οι inverter κινητήρες βοηθούν να διατηρείται σταθερή ροή αέρα με ελάχιστη κατανάλωση.


Πλεονεκτήματα inverter στον εξαερισμό κουζίνας:

Πλεονέκτημα Περιγραφή
Μείωση θορύβου Ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί συνεχώς στο φουλ – μειώνεται ο θόρυβος στον χώρο.
Εξοικονόμηση ενέργειας Αντί να λειτουργεί συνεχώς σε μέγιστη ισχύ, λειτουργεί όσο χρειάζεται.
Καλύτερος έλεγχος ρύπων & ατμών Η απορρόφηση προσαρμόζεται ακριβώς στο επίπεδο καπνού/ατμού.
Μείωση φθορών Λιγότερες εκκινήσεις-σταματήματα, πιο "μαλακή" λειτουργία του μοτέρ.
Συνεργασία με αισθητήρες Αυτόματος έλεγχος με βάση τις πραγματικές συνθήκες κουζίνας.

Παράδειγμα λειτουργίας:


Έστω ότι η κουζίνα ξεκινά να λειτουργεί:

  • Στην αρχή, χαμηλή ταχύτητα απορροφητήρα (π.χ. 30%).
  • Καθώς αρχίζει το μαγείρεμα και αυξάνεται ο ατμός, ο inverter ανεβάζει στροφές (60%-100%).
  • Όταν μειώνεται η δραστηριότητα, ο απορροφητήρας "πέφτει" ξανά.